Noćne more

Noćna mora je prije svega neugodan san, što može izazvati negativnu emocionalnu reakciju iz uma. Obično se radi o strahu, ili užasu te isto tako očaju, tjeskobi i velikoj tuzi. San može sadržavati situacije kao što su razne opasnosti, nelagoda te psihički ili fizički teror.

Oni koji su obično pogođeni takvim snom mogu se probuditi u stanju velikog stresa, ali isto takom mogu bez ikakvog problema spavati dulje vremensko razdoblje. Za takve osobe zaista možemo reći kako se nalaze u jednoj od najdubljih faza što se tiče snova.

Pokazalo se kako noćne more mogu isto tako imati fizičke uzroke kao što su spavanje u neudobnom položaju. Zatim kod osoba koje su bolesne odnosno kod osoba koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Razlozi mogu biti i različiti psihološki uzroci kao što su stres ili anksioznost.

Prema zadnjim provedenim istraživanjima pokazalo se kako konzumiranje hrane prije spavanja nikako nije dobro barem što se tiče noćmoh mora. Naime pokazalo se kako hrana neposredno prije spavanja može dovesti do neugodnih snova.

Do toga dolazi zato što se ubrzava metabolizam, ali isto tako i moždana aktivnost. Sve to zajedno dovodi do povećane mogućnosti da ćete umjesto lijepih snova imati neke neugodne slike koje ćete htjeti što je prije moguće zaboraviti.

U slučaju da dođe do ponavljanja noćnih mora, odnosno ako primjetite kako su vaši snovi u zadnje vrijeme loši, tada je najbolje da se obratite svom liječniku koji vas potom može dalje uputiti. U velikom broju slučajeva do toga dolazi zbog nekih problema iz stvarnog života.

Jedna od učestalih definicija noćnih mora zasigurno je san zbog kojeg se budimo usred noći usred ciklusa, kada doživljavamo negativne emocije kao što je strah. Ovakav tip događaja događa se u prosjeku jednom mjesečno.

Dobro je znati kako nisu česti kod djece ispod pet godina, ali su zato česti kod mlađe djece. Prema posljednje provedenom istraživanju pokazalo se kako njih 25% doživljava noćnu moru barem jednom tjedno.

Što se tiče djece najčešće su kod tinejđera, a potom i kod odraslih. Ovaj podatak nimalo ne čudi obzirom da što smo stariji to imamo više problema koji nas muče, a samim time i proganjaju u snovima. Noćne more obično su prikaz onog što nas brine iz stvarnog života.

I Freud i Jung složili su se oko činjenice kako noćne more mogu predstavljati ponovno oživljavanje nekih događaja iz prošlosti, da je to na neki način vraćanje u prošlost. Prema mišljenju obojice stručnjaka pokazalo se da terapijom možemo doći do svojevrsnog olakšanja.

Radi se o kombinaciji više tehnika od kojih je zasigurno najpoznatija ona poznatog stručnjaka dr. Baretta u kojem se traži mentalno uvježbavanje u budnom stanju. Od nas se traži određen tip kontrole.

Pokazalo se kako se na taj način itekako može smanjiti količina noćnih mora nakon kojih se budimo poprilično uznemireni. Jedan od najvećih razloga tome leži u činjenici kako neposredno nakon buđenja nismo sigurno jesmo li još uvijek u snu, ili smo se probudili.

Noćna mora obično proizlazi iz neriješenih pitanja koji su nam ostali. Neki će ljudi doživjeti more kao rezultat PTSP-a. Bez obzira na uzrok, kao što smo rekli postoje razni tretmani koji mogu pomoći skoro svakome.

loading...

Alternativa

Meditacija i unutarnji mir

Meditacija je stanje potpunog unutarnjeg mira gdje su misli potpuno izbačene i vlada stanje duha. To je jedna vrsta … [više]

Kristaloterapija

Kristaloterapija je još jedna alternativna metoda iscjeljivanja koja je poznata ljudima više od pet tisuća godina, a … [više]

Proricanje

Ako postoji neka vještina koju čovjek razvija od kada je došao pameti onda je to proricanje. Već tisućljećima ljudski … [više]

Numerologija i značenje brojeva

Riječ numerologija dolazi od latinske riječi numerus što znači broj i od grčke riječi logos, što znači govor, riječ, … [više]

Bioritam i njegovi ciklusi kroz život

Boritam je pokušaj da se predvide različiti aspekti života svake osobe putem jednostavnih matematičkih ciklusa. Većina … [više]