Mjesečarenje u snu

Što je zapravo mjesečarenje ili somnabulizam? Ukratko, to je šetanje u snu – poremećaj koji je poslužio kao zanimljiva podloga brojnim crtanim i igranim filmovima. Nažalost, na javi mjesečarenje može uzrokovati nesreću, nasilje ili čak smrt.

Srećom, mjesečarenje se većinom događa kod djece i to samo s vremena na vrijeme, a poremećaj većinom prestaje pri ulasku u pubertet. Ukoliko ne prestane, najčešće je posljedica ozbiljnih neuroloških i psihičkih problema. Čak 4% ljudi u Europi spada u kategoriju mjesečara.

Rekli smo već da poremećaj može uzrokovati nesreću, nasilje ili čak smrt. Taj rizik s godinama se povećava, tako da čak 30% odraslih mjesečara prije ili kasnije nanese ozbiljnu ozlijedu sebi, svojim prijateljima ili pak članovima svoje obitelji.

Najzanimljiviji, no nikako ne najbezazleniji, oblik nasilja svakako je abnormalno seksualno ponašanje. Manji postotak mjesečara pati baš od tog oblika poremećaja. Oni će se skinuti goli, imati seksualni odnos dok spavaju, a što je najgore, spremni su silovati partnera ili partnericu ukoliko im ne usliše želju.

Srećom, većina mjesečara nije nasilna. Najveći postotak ih samo sjedi, neki izlaze van i hodaju po susjedstvu. Najčešće se ako ih netko probude uopće ne sjećaju kako su tamo došli i što su radili u snu.

Mjesečarnje je nasljedno, pa ukoliko ste mjesečarili dok ste bili dijete, ili to još uvijek radite, vjerojatno će taj poremećaj pogoditi i vaše dijete.

Obično se događa u najdubljem snu pa sjedenje, dizanje ili hodanje obično počinje 60 minuta nakon odlaska u krevet i traje od 5 – 20 min. Ukoliko ste još budni u to vrijeme, malo pripazite na voljenu osobu.

Mjesečari mjesečare širom otvorenih očiju, pa biste mogli pomisliti da su budni. Nažalost, oni ne vide kao kad su budni već u tom trenutku njima upravlja nesvjesni dio mozga.

Što napraviti kako biste spriječili mjesečarenje?

Zatvorite prozore i vrata. Sklonite sve opasne predmete kojima bi si mjesečar mogao nauditi. Počistite podove i uklonite prepreke o koje bi se osoba mogla spotaknuti. Nikako nemojte buditi mjesečara, jer se mogu jako prestrašiti, već ga otpratite natrag u krevet.

Kako pomoći u suzbijanju mjesečarenja?

  • relaksirajte se prije odlaska na počinak, pomoći će nježna glazba
  • odlazak na počinak uvijek u isto vrijeme
  • buđenje uvijek u isto vrijeme
  • smanjite unos tekućine prije spavanja
  • napravite krevet udobnim
  • spavaonica neka bude uredna i bez buke
loading...

Alternativa

Horoskopski znakovi

Horoskop se smatra temeljem astrologije, a kako postoji nekoliko vrsta  horoskopa tako razlikujemo i prirodni horoskop … [više]

Kristaloterapija

Kristaloterapija je još jedna alternativna metoda iscjeljivanja koja je poznata ljudima više od pet tisuća godina, a … [više]

Bioritam i njegovi ciklusi kroz život

Boritam je pokušaj da se predvide različiti aspekti života svake osobe putem jednostavnih matematičkih ciklusa. Većina … [više]

Bioenergija

Svi ste se vjerojatno puno puta susreli sa nazivom bioenergija i ljudima koji koriste istu tu energiju u svojim metodama … [više]

Meditacija i unutarnji mir

Meditacija je stanje potpunog unutarnjeg mira gdje su misli potpuno izbačene i vlada stanje duha. To je jedna vrsta … [više]