Podsvijest i podsvjesno stanje

Svijest je kvaliteta ili svjesno stanje svakog vanjskog objekta ili nečega unutar sebe. Definira se kao subjektivnost, svijest, sposobnost da doživimo i osjetimo budnost te da postignemo izvršnu kontrolu nad stanjem našeg uma.

Unatoč teškoćama u definiranju , mnogi filozofi vjeruju kako postoji temeljna definicija od koje polazi svaki drugi čovjek. U posljednjih nekoliko godina ona je postala značajna tema što se tiče istraživanja u psihologiji i neuropsihijatriji.

Na podsvijest kao još jedno stanje svijesti nekada se gledalo kao na izvor naših prvobitnih strahova i želja, izvor naših snova. Isto tako se gledalo kao na mjesto gdje se dosada skrivao naš alter ego.

Prema zadnjim provedenim istraživanjima neuropsihijatrije pokazalo se kako je taj skriveni dio našeg mozga daleko moćniji nego što smo to ikada zamišljali. Smatra se kako bi bez tog dijela mozga bilo nemoguće dizanje iz kreveta, odnosno funkcioniranje na svakodnevnoj osnovi.

Dakle nikako ne bismo mogli funkcionirati kroz dan. Pokazalo se da čak i kada odmaramo naš mozak troši oko 20% energije čiji dio ide na opskrbu tijela kako bi funkcionirao. Zahvaljujući novijem tipu tehnologije znanstvenici su uspjeli duboko zaviriti u naš mozak.

Prije svega kako bi došli do određenih zaključaka koji su oduvijek predstavljali misteriju. Mogli su na taj način utvrditi što mozak radi se potrebnom energijom koja je potrebna za naše funkcioniranje.

Čuvena mreža koja postoji u našem mozgu oduvijek je izazivala brojna pitanja, a najveći dio njih vrtio se oko toga što ona zapravo radi. Prema mišljenju jednog znanstvenika stoji kako upravo ta mreža pazi na brojne opasnosti i upozorava nas na njih.

Cijelo to područje predstavlja jedan još uvijek neistraženi dio oko kojeg se već duže vrijeme vode brojne polemike, ali da se radi o poprilično moćnom dijelu našeg tijela to je istina.

Autor: S.Š.

loading...

Alternativa

Meditacija i unutarnji mir

Meditacija je stanje potpunog unutarnjeg mira gdje su misli potpuno izbačene i vlada stanje duha. To je jedna vrsta … [više]

Bioritam i njegovi ciklusi kroz život

Boritam je pokušaj da se predvide različiti aspekti života svake osobe putem jednostavnih matematičkih ciklusa. Većina … [više]

Gatanje kroz kavu

Gatanje zasigurno predstavlja određeni tip zabave koji će nam skratiti vrijeme. Međutim iako se prvenstveno radi o … [više]

Bioenergija

Svi ste se vjerojatno puno puta susreli sa nazivom bioenergija i ljudima koji koriste istu tu energiju u svojim metodama … [više]

Yoga (joga)

Riječ yoga (joga) dolazi od sanskrtske riječi "yuj" što znači povezivanje, odnosno spajanje i sjedinjenje duše, uma i … [više]